fbpx
רפואת שינה

רפואת
שינה

הפרעות שינה

כשליש מחיינו עוברים עלינו בשינה, וידוע כי איכות השינה שלנו משפיעה רבות על מצב העירות. לרוב מהווה השינה חלק כה רגיל ויומיומי בחיינו, עד שאיננו מקדישים לה תשומת לב מיוחדת. אלא אם משהו בה משתבש.

שינה יכולה להיות מושהית, להיקטע פעמים רבות, להסתיים טרם זמנה או לכפות עצמה גם כשאינה רצויה. אינסומניה (חסר שינה) הינה הפרעת השינה השכיחה ביותר, אך מלבדה ישנן לא מעט הפרעות נוספות.

קיימים מספר משתנים הנמצאים בהתאמה עם הסתברות גבוהה יותר ללקות בהפרעת שינה, כגון גיל מתקדם, מין (נשים סובלות יותר מהפרעות שינה), שימוש בחומרים (סמים, תרופות, אלכוהול) והפרעות בריאותיות נפשיות או כלליות.

סוגי הפרעות שינה

הפרעות השינה מתחלקות לשלוש קבוצות של הפרעות שינה ראשיות (בהן הפרעת השינה עצמה מהווה את האבחנה המרכזית בה צריך לטפל) וקבוצה של הפרעות שינה משניות (הנלוות להפרעה אחרת):

הפרעות שינה משניות, הנלוות להפרעה נפשית אחרת, למצב בריאותי כללי או לשימוש בחומרים המשפיעים על מערכת העצבים (סמים, תרופות, אלכוהול, קפאין).

גורמים להפרעות שינה

מקורן של ההפרעות מקבוצת האל-שינה הוא לרוב נפשי, והטיפול המתאים להן הוא לרוב פסיכו-תרפויטי או פסיכו-פרמקולוגי. בנוסף, במקרים של נטייה לעייפות והירדמות קלה מדי המתרחשת גם במצבים לא מתאימים רצוי לבדוק האם המצב משקף דיכאון.

אולם לרוב הפרעות מהסוג של יתר-שינה נובעות ממקור ביולוגי. הפרעות שינה משניות עלולות להיות ביטוי של הפרעה ראשית אחרת כמו הפרעות מצב רוח והפרעות חרדה.

אינסומניה, למשל, מהווה במקרים רבים חלק מהפרעת דיכאון עמוק, והתקפי פאניקה יכולים להופיע במהלך כניסה לשלבי השינה העמוקים.

גם מצבים רפואיים כלליים עלולים להפריע לסדירות השינה, ודוגמאות לכך ניתן לראות למשל בהתקפי אפילפסיה בשינה, התקפי אסטמה בזמן שינה, הפרעות בקצב הלב ואי ספיקה של העורקים.


                            

מהו דום נשימה בשינה?

תסמונת דום נשימה בשינה (OSA Obstructive Sleep Apena) הינה הפרעה נפוצה, המתבטאת בעצירת הנשימה במהלך השינה, עשרות פעמים בשעת שינה, לפרקי זמן של 10 שניות ואף יותר.

התסמונת נחלקת לשני סוגים:

  • דום נשימה חסימתי מתרחש כאשר קיימת חסימה פיסית בדרכי הנשימה
  • דום נשימה מרכזי נוצר כתוצאה של תפקוד לקוי של האזור במוח האחראי על משלוח האותות למערכת הנשימה

הגורמים לתסמונת הינם לשון מוגדלת, עודף של רקמות המכילות שומן במעברי האוויר או ירידה הסובלים המשאירים את מעבר האוויר פתוח כתוצאה מהרפיית שרירים במהלך לקריסה בחוזק השרירים.

מי הם הסובלים מדום נשימה בשינה?

דום נשימה בשינה – (OSA Apnea) Sleep Obstructive יכול להופיע אצל גברים, נשים וילדים בכל הגילאים. מרבית הסובלים מן התסמונת אינם מתלוננים עליה בתקופה הראשונה, והתלונות החריפות צפות ועולות בקרב בני 40-50, המספרים על נחירות עזות, עייפות מרובה ונטייה חזקה להירדמות במהלך היום.

הסימפטומים שיכולים לאפיין דום נשימה בשינה:

  • עייפות וצורך בתנומות רבות במהלך היום
  • נחירות ו/או השתנקות או תחושת מחנק במהלך השינה
  • כאבי ראש
  • צורך מוגבר בהטלת שתן במהלך הלילה
  • דיכאון ו/או רגזנות
  • השמנת יתר
  • צוואר רחב או הצטופפות של מעברי האוויר העליונים
  • אין אונות (אימפוטנציה)

הסיכונים של דום נשימה בשינה?

  • עלייה בלחץ הדם
  • מחלות לב, התקף לב, שבץ
  • עייפות במהלך הנהיגה, תאונות דרכים, תאונות עבודה
  • אין אונות בגברים
  • ירידה כללית באיכות החיים

טיפול בדום נשימה בשינה - כיצד מטפלים בדום נשימה חסימתי?

טיפול בדום נשימה בשינה שהוא הנפוץ ביותר הוא שימוש במכשיר המזרים לחץ אוויר חיובי מתמשך במהלך השינה, דרך האף. זהו מכשיר ה- CPAP (Continuous Positive Airway Pressure ) השימוש במכשיר מביא להקלה מיידית בתסמינים, כגון: ירידה בלחץ הדם, הגברת תחושת העירנות והחיוניות לאורך היום ועוד. במהלך הלילה מרכיב המשתמש על אפו מסכה, המחוברת דרך צינור למשאבה הדוחסת אוויר בלחץ חיובי אל דרכי הנשימה, ומבטיחה את פתיחתו של נתיב האוויר במהלך השינה. במידה והמטופל סובל ממשקל עודף, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ולשלב במקביל לשימוש מכשיר CPAP גם תוכנית מבוקרת להורדה במשקל. במקרים של גודש כרוני באף, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי שילוב של טיפול תרופתי להקלת הגודש במקביל לשימוש ב-CPAP.


                            

בדיקת שינה ביתית


                            


    שליחת הודעה